Usein kysytyt kysymykset


Usein kysytyt kysymykset

Kokosimme alle kysymyksiä ja vastauksia, mitä meiltä usein kysytään.

Mitä HAVUn huulipunissa on ja miksi?

HAVUn huulipunista löytyy manteli-, risiini- ja jojobaöljyjä, joiden suhteet tuotteeseen on löydetty ihan testaamalla. Risiiniöljy on yksi tärkeimmistä raaka-aineista, koska se toimii pigmenttien ”väliaineena”. Tällöin pigmentit eivät pääse paakkuuntumaan tuotteessa.

Karnauba-, kandelilla- ja mehiläisvaha ovat huulipunamme luonnonvahat, joista karnaubavahalla on korkein sulamispiste eli se pitää tuotteen kasassa ja antaa sille huulipunan muodon! Kandelillavahan lisääminen formulaamme paransi huomattavasti sen levittyvyyttä ja antibakteerisen mehiläisvahan ansiosta meidän ei tarvitse lisätä punaamme ylimääräisiä hajusteita.

Kasvirasva sheavoi sekä kaoliini ja silika parantavat huulipunan tuntumaa. Kaoliini on toiselta nimeltään valkosavea ja silika eli piidioksidi on kansankielellä hienoa hiekkaa! Molemmat ovat aika yleisiä kosmetiikassa.

Lisäksi huulipunissamme on epäorgaanisia pigmenttejä; rautaoksideja, titaanidioksidia ja ultramariineja. Pigmenttimme ovat turvallisia ja sallittuja luonnonkosmetiikassa. Niitä voidaan valmistaa joko synteettisesti tai mineraaleista.


Mistä HAVUn pakkaukset on tehty?

HAVU huulipunien musta sisähylsy on biohajoavaa PLA:ta ja ulkokuori puuta.

PLA eli polylaktidi on teollisesti biohajoava ja biopohjainen polymeeri. PLA ei kestä korkeita lämpötiloja biohajoavuuden takia ja se sulaa yli 45 asteen kuumuudessa. Suojele huulipunaasi siis liialta auringonvalolta!

HAVUn puuhylsyn tummempi puoli on tervaleppää ja vaaleampi haapaa. Hylsyt on päällystetty kevyellä vahakerroksella ja värin niille antaa puu itse. Saatavuuden ja vuodenaikojen mukaan puu on joko Suomesta tai Virosta.


Miten HAVUn pakkaus kierrätetään?

HAVUn huulipunien pakkaukset voi laittaa käytön jälkeen biojätteeseen. Punan pohjassa olevan paperitarran voi laittaa paperinkeräykseen. Valkoinen kartonkipakkaus ja postipakkaus ovat kartonkijätettä.


HAVUn tuotteita ei tule jättää luontoon ja emme tue roskaamista! Pakkaus ei maadu luonnossa, koska tuoteen sisähylsy (PLA) on teollisesti biohajoava, joten oikea paikka kierrättämiseen on taloyhtiön biojäte.


Tarjoaako HAVU uudelleentäyttöä?

Juuri nyt emme tarjoa huulipunillemme uudelleentäyttöä hygieniasyistä. 


Mitä on PLA?

PLA eli polylaktidi on biohajoava ja biopohjainen polymeeri eli muovi. Se valmistetaan maissitärkkelyksestä ja se hajoaa teollisissa komposteissa, eli taloyhtiön biojäte on oikea paikka kierrättämiseen. 

PLA ei kestä korkeita lämpötiloja biohajoavuuden takia ja se sulaa yli 45 asteen kuumuudessa. Suojele huulipunaasi siis liialta auringonvalolta! 


Miksi HAVUn huulipunissa on mehiläisvahaa?

Olemme tämänhetkisissä tuotteissamme päätyneet mehiläisvahan käyttöön, joka syntyy hunajantuotannon yhteydessä. Mehiläisvaha on antibakteerinen ja sen makeus neutraloi raskaamman tuoksuiset öljyt ja vahat. Näin emme tarvitse erillisiä hajusteita. 

Kosmetiikka ei ole ihan mustavalkoista, ja vegaanisuus ei välttämättä kerro tuotteen ympäristökuormasta paljoa, tai edes siitä onko tuote luonnonkosmetiikkaa. Useat kosmetiikkatuotteet ovat ”automaattisesti” vegaanisia. Meidänkin tuotteissa mehiläisvahan voisi korvata ympäristöä kuormittavilla syntetisoidulla vahoilla, tällöin tuote olisi vegaaninen. Olemme punninneet raaka-ainevaihtoehtoja kovasti ja tehneet parhaamme formuloinissa. 


Onko HAVUn pakkaus muoviton?

Muovi on kattotermi hyvin isolle joukolle erilaisia raaka-aineita. HAVUn pakkauksissa käytettävä PLA on periaatteessa muovi, jos muoveiksi laskettaisiin kaikki polymeerit. HAVUn pakkauksessa käytettävä PLA kuitenkin hajoaa teollisissa komposteissa, ja se on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista. Voidaan puhua siis biomuoveista tai biohajoavista muoveista.


Onko HAVU huulipunat vegaanisia?

Käytämme tuotteissamme mehiläisvahaa, joka syntyy hunajantuotannon yhteydessä. Muita eläinperäisiä ainesosia tuotteissamme ei ole. Katso kohta ”Miksi HAVUn huulipunissa on mehiläisvahaa?” 


Lisää kommentti


Huomaa, että kommentit hyväksytään, ennen kun ne lisätään.